Hoe om te gaan met dubieuze debiteuren

Hoe om te gaan met dubieuze debiteuren

23 april 2019 0 Door Joep

Altijd vervelend klanten die niet betalen. het kan een behoorlijke streep door je ambiteuze plannen zijn die je met je onderneming hebt. Het geld wat daar namelijk voor nodig is zit vast in je openstaande facturen. En dat is in het meest gunstige geval. Want wat nu als je grootste klanten ineens dubieuze debiteuren blijken te zijn? Dan kan het zomaar zo zijn dat je zelf ineens in de problemen komt met het betalen van je rekeningen. Kortom het is verstandig goed beleid te voeren op het omgaan met je dubieuze debiteuren om dit risico goed af te dekken. In dit blog vertellen we graag meer wat je op dit vlak kunt doen.

Het inrichten van een strak debiteurenbeheer

Het is allereerst belangrijk het debiteurenbeheer binnen je bedrijf goed te regelen. Als je meerdere medewerkers hebt dan is het verstandig er iemand verantwoordelijk voor te maken en diegene een duidelijk doel mee te geven. Een voorbeeld van een goed doel wat je kunt stellen is de omloopsnelheid debiteuren. Dit getal geeft weer hoeveel dagen je facturen gemiddeld uit staan. Als je een betalingstermijn van dertig dagen hanteert dan wil je uiteraard zo dicht mogelijk tegen die dertig dagen aan zitten. Door dit goed te blijven volgen kan je analyseren welke activiteiten een gewenst effect hebben. Belangrijk is ook om deze persoon te voorzien van goede software waarmee allereerst gefactureerd kan worden. Verder is belangrijk dat je in dit systeem goed kunt volgen of een factuur betaald is ja dan wel nee. Vaak is er een koppeling te maken met het internetbankieren waardoor je dit kunt doen. Je ziet daardoor ook of een betalingstermijn wordt overschreden. Doordat je dat snel weet kun je ook tijdig de betalingsherinnering versturen. Een gebruikelijke termijn is om dat binnen vijf dagen te doen. Wordt hier niet op gereageerd dan zet je de vervolgstappen. Dit is onder andere telefonisch contact opnemen en het versturen van de laatste aanmaning.

Je dubieuze debiteuren overdragen aan een incassobureau

Als je eigen inspanningen uiteindelijk geen resultaat opleveren dan is het na het versturen van de laatste aanmaning het moment om over te dragen aan een incassobureau. Dit incassobureau gaat eerst aan de slag met een minnelijke incassoprocedure. Hierbij worden nog geen juridische middelen ingezet. Er wordt vaak veel energie gestoken in het afspreken van een betalingsregeling. Als dit niks oplevert dan zit er niks anders op dan het opstarten van de juridische incassoprocedure. Via een vonnis kunnen een aantal juridische zaken worden uitgevoerd door de deurwaarder. Denk hierbij aan het leggen van beslag.