Haar -en baardtransplantaties

Haar -en baardtransplantaties

10 november 2021 0 Door Joep

Haar -en baardtransplantaties. Het zijn typisch van die procedures die regelmatig worden uitgevoerd, maar waar je eigenlijk niet zoveel over weet. Is een haartransplantatie Turkije of Spanje of Engeland anders dan eentje in Nederland? En hoe werkt een baardtransplantatie dan, hetzelfde of anders? Gelukkig hebben we hier wat antwoorden voor je. Lees mee!

De technieken

Er zijn twee soorten haar -en baardtransplantaties. Natuurlijk zitten er voor -en nadelen vast aan beiden, dus laten we ze even rustig bekijken.

De eerste heet de Folliculaire Unit Transplantatie, oftewel de FUT. Hierbij wordt een strip huid verwijderd uit het donorgebied. Bij elke haartransplantatie is er een donorgebied waar haarzakjes uit worden verwijderd, om ze dan in het doelgebied -waar de transplantatie moet gebeuren, dus- weer terug te plaatsen. Hierom heet het, uiteraard, ook een ‘transplantatie’ en is het anders dan een implantatie. Bij de FUT wordt er dus een strip huid verwijderd uit het donorgebied, en deze wordt vervolgens verdeeld in stukjes van 2 a 3 haarzakjes. Deze worden in het doelgebied teruggezet. Bij deze methode blijft er vaak wel een groter litteken achter in het donorgebied, omdat er in een keer een grotere strip huid wordt verwijderd. De andere methode is de FUE, oftewel de Folliculaire Unit Extractie. Hierbij worden er individuele haarzakjes verwijderd uit het doelgebied. Het verschil met de FUT zit hem dus in de extractie in het doelgebied. Er blijven vaak ook kleinere of geen littekentjes achter bij deze procedure. Wel is de FUE duurder dan de FUT.

Keuzes, keuzes

Bij een haar -of baardtransplantatie is het belangrijk dat je nagaat waarom en wat je precies wilt. Een goede vraag om jezelf te stellen is: wat is mijn budget, realistisch gezien? Wil ik meer sparen en uitgeven aan een behandeling waar ik minder littekens aan over hou? Waarom ben ik op zoek naar een haartransplantatie? Wil je vanwege een medische of cosmetische reden de procedure ondergaan? Wellicht, afhankelijk van waarom je de procedure wilt of nodig hebt, kan je verzekering nog iets voor je betekenen. Ga in ieder geval ook goed bij jezelf na wanneer je fysiek en mentaal ruimte hebt voor zoiets. Een medische procedure, hoe “klein” ook, heeft altijd een impact.

Ik hoop dat je nu iets meer inzicht hebt in wat een haar -en baardtransplantatie nu eigenlijk inhoudt. Denk dus, voordat je er een ondergaat, goed na over welke procedure het beste bij jouw budget en wensen past. En veel succes!