De wereld op zijn kop met kratom

De wereld op zijn kop met kratom

22 mei 2019 0 Door Joep

Laatst vertelde een vriend mij over een nieuw middel dat hij had ontdekt om te gebruiken als drug: kratom. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik ben niet vies van een middel dat mijn wereld even op zijn kop zet, maar ik wil van te voren er wel alles over weten. Daarom ben ik voor deze blog in de wereld van kratom gedoken. Lees snel verder voor wat ik heb gevonden!

Wat is kratom?

Nou, wat is dit middel nou precies? Kratom is een plant, die van nature voorkomt in de regenwouden van Zuidoost Azië. In de gebieden waar de plant groeit wordt het nog wel eens gebruikt als medicijn in de alternatieve geneeswijzen. Echter begint het ook steeds populairder te worden in de rest van de wereld. Maar dan niet als alternatieve geneeswijze, maar als recreatieve drug. Kratom heeft namelijk een psychoactieve werking, die te vergelijken is met een milde vorm van opium. Maar als het lijkt op opium, wat voor effecten heeft de plant dan op mensen?

De effecten van kratom

In de plant zitten een aantal actieve stoffen, alkaloïden, waarvan de belangrijkste vermoedelijk mitragynine is. Mitragynine heeft effect op de opiaat-receptoren in je hersenen. Deze receptoren beïnvloeden je humeur en angst. Als mitragynine zich aan de receptoren hecht verbetert dat je humeur. Het geeft een euforisch gevoel. In een lage dosis heeft kratom een stimulerend effect. In een hoge dosis geeft het echter een verdovende werken, dan zwakt het euforische gevoel af. Ook zijn er verschillende soorten kratom verkrijgbaar, en die soorten hangen af van de nerf van de bladeren. Een rode nerf komt het meest voor, en de effecten worden omschreven als kalmerend en stimulerend. De witte nerf zou een stimulerend en euforisch effect hebben. Bladeren met een groene nerf zouden weer als een milde energie booster werken. De effecten komen binnen een half uur opzetten, en duren 2 tot 4 uur.

Wat voor producten zijn er en is het schadelijk voor je gezondheid?

Er zijn dus drie verschillende soorten bladeren waarvan verschillende varianten kratom gemaakt worden. Je kunt bladeren kauwen, roken of er thee van maken. Maar er is ook een poeder wat vooral buiten het land van oorsprong wordt gebruikt. Dit poeder wordt gemaakt van gedroogde bladeren. Het middel zelf is niet gevaarlijk. Een overdosis kan leiden tot misselijkheid of hoofdpijn. Wel kun je er na langdurig gebruik verslaagd aan raken, zowel geestelijk als fysiek. Ook vermindert het gebruik je reactievermogen en coördinatie. Bijvoorbeeld in het verkeer meedoen terwijl je hebt gebruik wordt daarom streng afgeraden. Het middel blijft een psychoactieve drug, dus gebruik het altijd verantwoordelijk, voorzichtig en met mate.