Verpakkingen op maat

Verpakkingen op maat

22 juli 2021 0 Door Joep

De toekomst van traditionele plastic verpakkingen zoals beschreven in rapporten van dit jaar, 2021, staat onder druk. Deze rapporten laten zien dat er steeds meer publieke druk op consumenten, merken, retailers en regeringen komt om het milieueffect van verpakking te verminderen. Toch demonstreren wetenschappelijke studies precies het tegenovergestelde. Er zijn weinig andere materialen die een dergelijk consistent, voorspelbaar effect hebben op het gebruik van het materiaal tot en met de stortplaats en het aantal natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn om ze te vervaardigen.

Papier en plastic

Papier en verpakking, het lijkt erop dat hij nog vele jaren een deel van onze samenleving blijft. Terwijl inspanningen worden gemaakt om milieuvriendelijke verpakking te ontwikkelen, kunnen oplossingen al aanwezig zijn. Een groot voorloper hier is het herbruikbare plastic. Het traditionele plastic zoals beschreven in de inleidende alinea was vaak niet meer dan 1 keer te gebruiken. Dit bracht ontelbaar veel schade aan het milieu met zich mee. Plastic verpakking en papieren zakken worden op zeer verschillende manieren gemaakt, maar de basisconstructie is meestal hetzelfde. Plastic wordt geleverd in lakens die worden gerold en gegoten in vormen en maten. Deze vellen worden vervolgens in plastic zakjes tot en met containers vervaardigd om producten op te slaan. Het is een enorm handig product waarmee je ontelbaar veel kanten op kan gaan. Hierom wordt het ook graag gebruik om producten in op te slaan en te versturen. Hetzelfde geldt overigens voor papier, ook dit wint stevig in populariteit. Papier komt op dezelfde manier verpakt, waarbij elk vel in vellen wordt gesneden en aan elkaar gelijmd om een dik papierpakket te vormen. Beide kunststoffen als kranten zijn bekend dat ze extreem energie-inefficiënt zijn, die de consument meer in brandstofkosten kosten en bijdragen aan luchtvervuiling.

Milieu

Inspanningen om deze kosten te verminderen, zijn in veel landen aan de gang, met de Europese Unie om een verbod op de verkoop van plastic zakken in Europa en de Verenigde Staten te introduceren, terwijl de consument wordt aanmoedigt om papier te hergebruiken. Het hergebruiken van verpakking en het verminderen van afval zijn beide belangrijke stappen bij het verminderen van een wereldwijde crisis. Plastic verpakking heeft echter een veel grotere milieu-impact dan papieren zakjes. Geschat wordt dat de productie van plastic ongeveer tien keer meer dan papieren zakken beïnvloedt. Dit komt ook op de schaal waarop beide producten nu worden gefabriceerd, deze ligt nog ver uit elkaar. Gerecycleerde papieren zakken, die al bijna 25% van de verpakking wereldwijd beschouwen, hebben ook een negatieve milieueffecten. Terwijl papieren zakken biologisch afbreekbaar zijn, nemen ze een enorme hoeveelheid energie om te produceren en zijn ze over het algemeen niet kostenefficiënt voor de meeste producten. Bovendien, omdat papierzakken op regelmatige basis moeten worden vervangen, draagt het gebruik bij aan de vernietiging van bossen