Zelf je macbook scherm vervangen

Zelf je macbook scherm vervangen

20 december 2021 0 Door Joep

Een ongelukje zit in een klein hoekje en voor je het weet is het scherm van je macbook stuk. Erg vervelend, maar gelukkig staat macbook bekend om de goede garantie, waardoor je het scherm kan laten vervangen bij een Apple Store in de buurt. Maar als de reparatie buiten de garantie valt of als de garantietijd is verlopen dan kunnen de rekeningen hoog oplopen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf je scherm te vervangen. Het voordeel daarvan is dat je de macbook niet een week kwijt bent en dat het natuurlijk in de kosten gaat besparen. Macbook scherm vervangen klinkt ingewikkeld, maar dat valt best wel mee. Wij leggen stap voor stap uit hoe je zelf het scherm kunt vervangen.

De voorbereiding

En hiermee bedoel ik niet de mentale voorbereiding. Ik snap dat het spannend is om je eigen scherm te vervangen, maar aan de andere kant, hij was toch al stuk. Wat heb je allemaal nodig? Allereerst natuurlijk de macbook zelf, een nieuw scherm, microvezeldoek, zuignap en een föhn.

Het scherm verwijderen

Het scherm verwijderen gaat gemakkelijker dan je dit met een föhn doet. Ga met de föhn langs de randjes van je scherm, zodat de oude lijm los gaat laten. Let hierbij wel op dat je laptop niet oververhit raakt. Nu kun je een zuignap gebruiken om het scherm los te halen. Het handigste is dat je de randjes bij langs gaat, zo zorg je ervoor dat het scherm beter loskomt.

Het nieuwe scherm plaatsen

Nu het oude scherm eraf is kunnen we het nieuwe scherm plaatsen. Allereerst maak je het scherm en de laptop goed schoon! Anders heb je kans dat de lijm niet goed blijft plakken of dat je viezigheid blijft zien. De lijm die je gaat gebruiken zit aan superdunne strips. Je plakt een strip met lijm op het scherm en door de föhn te gebruiken smeer je de lijm gelijkmatig over het scherm. Als de lijm op het volledige beeldscherm zit kun je het nieuwe scherm op je laptop plaatsen. Zorg dat dit mooi recht gebeurt. Als het scherm recht zit kan je het scherm vastzetten door met de microvezeldoek rustig te drukken, op deze manier zet je de lijm vast. Als het scherm vastzit kun je de beschermfolie van het nieuwe scherm er aftrekken.

Zo zie je maar weer, een macbook scherm vervangen is makkelijker dan je denkt, maar het moet wel precies gebeuren en dat is de reden dat mensen vaak toch liever naar de winkel gaan.